kuchnia rosyjska co to jest
Definicja: słownik.

Czy przydatne?

Co znaczy Kuchnia rosyjska

Słownik: Czy Rosja wydaje Ci siÄ™ być rajem? Czy wiesz czym zasĹ‚ynęła w Ĺ›wiecie? JeĹĽeli odpowiedziaĹ‚eĹ› "nie" to zapraszam do lektury.
Definicja: Rosja byĹ‚a, jest i bÄ™dzie rajem dla kaĹĽdego kucharza. WspóĹ‚czesna kuchnia rosyjska to kuchnia peĹ‚na wszystkich aromatów i wykwintnych i smacznych daĹ„. Na kuchniÄ™ tÄ™ miaĹ‚y wpĹ‚yw kuchnie" Polski, WĹ‚och, Francji, a takĹĽe Niemiec. W kuchni rosyjskiej dominujÄ… trzy nurty: carski, chĹ‚opski i klasztorny, choć dzisiaj granice miÄ™dzy nimi sÄ… bardzo pĹ‚ynne to w niektórych częściach tego ogromnego państwie moĹĽna zauwaĹĽyć wyraĹşne granice w spoĹĽywaniu i jakoĹ›ci samych potraw.

Z czego słyną ... Rosjanie?

Przed wszystkim z wspaniaĹ‚ego kawioru. To wĹ‚aĹ›nie Rosja jest najwiÄ™kszym producentem tego przysmaku. MoĹĽemy tak spotkać kawior czarny z ryby bieĹ‚ugi (jesiotrowate) i kawior czerwony z Ĺ‚ososia. Lecz Rosja to nie tylko kawior, państwo ten sĹ‚ynie z bogactwa wspaniaĹ‚ych ryb sĹ‚ono i sĹ‚odko wodnych, ĹĽeby wymienić tylko kilka bieĹ‚uga, jesiotry, wÄ™gorze, pstrÄ…gi, dorsze, Ĺ‚ososie, jazgarze, miÄ™tusy, a takĹĽe bogactwa raków rzecznych z których rosyjscy kucharze przyrzÄ…dzajÄ… cudowne i wykwintne przekÄ…ski i zupy.

Rosja to takĹĽe dziczyzna, cyranki, jarzÄ…bki, bekasy, Ĺ‚abÄ™dzie, baĹĽanty, cietrzewie, kaczki, kuropatwy a takĹĽe sarny i zajÄ…ce od wieków goszczÄ… na stoĹ‚ach Rosjan. Dla wegetarian i nie tylko kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór tak zwany pielmieniów a więc po polsku pierogów, zarówno w formie koĹ‚dunów jak i uszek i pulpetów, a takĹĽe piroĹĽki przyrzÄ…dzane na sĹ‚odko z serem i polewane Ĺ›mietanÄ…. SpecjalnoĹ›ciÄ… tejĹĽe kuchni sÄ… równieĹĽ bliny, a więc placki podobne do naszych racuchów tyle tylko ze sÄ… przyrzÄ…dzane z mÄ…ki gryczanej, mogÄ… być podawane na sĹ‚ono albo sĹ‚odko. Rosjanie jedzÄ… wszystkie warzywa, tyle tylko, ĹĽe dosĹ‚ownie wszystkie kiszÄ…. OsobiĹ›cie jadĹ‚em kiszone pomidory i marchewki i mogÄ™ stwierdzić ĹĽe jakoĹ› ujdÄ… poprzez gardĹ‚o, zwĹ‚aszcza te pierwsze. WĹ›ród kiszonego króluje kapusta i ogórki, które jako jedyne spoĹĽywane sÄ… we wszelkich postaciach, Ĺ›wieĹĽe, kiszone, marynowane, w formie, musu, przecieru, zupy, kremu i tym podobne Inne sĹ‚ynne warzywa spoĹĽywane na Ĺ›wieĹĽo to brukiew, rzepa, bakĹ‚aĹĽany, kalarepa, a takĹĽe dobrze nam znane ziemniaki - bulwy.

DuĹĽym powodzeniem cieszÄ… siÄ™ w tej kuchni kasze, a zwĹ‚aszcza kasza gryczana. To jest na używana jako danie samodzielne, bÄ…dĹş jako bonus do zup, albo teĹĽ jako farsz- nadzienie do miÄ™s.

Zabiegi kulinarne

W kuchni rosyjskiej zwraca siÄ™ duĹĽÄ… uwagÄ™ na obróbkÄ™ miÄ™sa i ryb, które poddawane sÄ… rozmaitym zabiegom polepszajÄ…cym ich smak i kruchość (w razie miÄ™s). Ryby poddawane sÄ… zabiegom solenia na sucho i zapiekania a takĹĽe suszenia na wolnym powietrzu. Natomiast miÄ™so jest przetrzymywane okoĹ‚o tygodnia w chĹ‚odnym miejscu(dojrzewanie)a nastÄ™pnie jest solone i nacierane przyprawami i marynowane w occie poprzez kilka do kilkunastu dni w beczkach drewnianych albo kamionkach z porcelany.

Zupa z trupa

ZasĹ‚ugujÄ… na szczególnÄ… uwagÄ™. W Rosji bardzo popularne sÄ… esencjonalne i ciężkie zupy. W najwyższym stopniu znane to: barszcze, solanki, zupa Szczi, Rosolnik i Ucha. Pierwsze z wymienionych sÄ… rozpowszechnione na caĹ‚ym Ĺ›wiecie, jest ich ponad 30 rodzajów barszczu, w najwyższym stopniu znany to oczywiĹ›cie UkraiĹ„ski.

Solanki to zupy na wywarze miÄ™snym albo rybnym albo tez grzybowym z kawaĹ‚kami nerek cielÄ™cych, plastrami parówek, marynowanymi oliwkami.
Szczi to nie zupa szczawiowa tylko wyjÄ…tkowy rodzaj kapuĹ›niaku, jego gĹ‚ównym skĹ‚adnikiem jest kiszona albo sĹ‚odka kapusta. SĹ‚odkie Szczi nazywa siÄ™ - leniwym. Jada siÄ™ je z kaszÄ… gryczanÄ… albo kulebiakiem, czasami z miÄ™sem. Rosolnik to zupa ogórkowa, zaprawiana mÄ…kÄ… i Ĺ›mietanÄ…, bonusy to nerki cielÄ™ce i podroby z gÄ™si. Ucha natomiast to zupa rybna (niestety ryby uszu nie majÄ…... :-)) przyrzÄ…dzana z mieszanych gatunków ryb, zawsze Ĺ›wieĹĽych. Gotuje siÄ™ jÄ… z gorszego gatunku ryb i dodajÄ™ miÄ™so z ryb lepszego gatunku.

Dla spragnionych

Co pijÄ… w Rosji? OczywiĹ›cie wódkÄ™, i to w duĹĽych iloĹ›ciach. Jednak nie tylko. W Rosji pija siÄ™ czÄ™sto piwo, miody pitne i róĹĽnorodne kwasy owocowe i chlebowe wyrabiane w kaĹĽdym domu. Sporadycznie i tylko w restauracjach najczęściej pija siÄ™ wina i markowe alkohole zachodnie. Bardzo charakterystycznym napojem jest SBITIEN, napój sporzÄ…dzany z wody albo sĹ‚abego wina z miodem, cukrem, melasÄ…, sokami i przyprawami, czÄ™sto podprawiany wódkÄ… dla wzmocnienia dziaĹ‚ania.

Herbaciany rytuał

Herbata jest dla Rosjan waĹĽnym codziennym napojem, a jej przyrzÄ…dzanie tradycjÄ… i powszechnÄ… normÄ…. Na stole ustawia siÄ™ samowar z wrzÄ…tkiem podgrzewanym wÄ™glem drzewnym. Na górze samowaru stawia siÄ™ czajniczek z naparem herbaty. HerbatÄ™ podawano w szablonowych i dobrze nam znanych szklankach przeĹşroczystych z metalowÄ… ozdobnÄ… podstawkÄ… z uchem. W Rosji herbaty siÄ™ nie sĹ‚odzi. JeĹĽeli ktoĹ› chce poczuć sĹ‚odycz, odĹ‚upuje z tak zwany gĹ‚owy cukrowej grudkÄ™ cukru wkĹ‚ada do ust i popija gorÄ…cym naparem. PijÄ… jÄ… dosĹ‚ownie wrzÄ…cÄ….

A na deser...

Typowymi deserami sÄ… kisiele owocowe (na przykład ĹĽurawinowy) podawane ze Ĺ›mietankÄ…, jabĹ‚ka nadziewane orzechami i ryĹĽem, a takĹĽe PRIANIKI a więc pierniczki. Wielkanocne desery to dobrze nam znana pascha i kulicz (rodzaj baby droĹĽdĹĽowej bakaliami z polewÄ… i orzechami). WystÄ™pujÄ… tez liczne musy, kremy, sĹ‚ynny chrust, galaretki i lody.

Czy zasłynęła na świecie.

Jest sporo potraw które Rosja wĹ‚oĹĽyĹ‚a w kanon sztuki kulinarnej. Jednymi z najsĹ‚ynniejszych sÄ…:
Boeuf Strogonow, Kotlet a'la PoĹĽarski, bitki Skobielewa, Zupa i masĹ‚o z raków, pieroĹĽki Pielmieni, Barszcz czerwony, kulebiak, chrust.

SpostrzeĹĽenia

Kuchnia rosyjska sĹ‚ynie z kawioru jak juĹĽ wspomniaĹ‚em który dla reszty Ĺ›wiata jest wyjÄ…tkowym i drogim przysmakiem, dla spoĹ‚eczeĹ„stwa zaĹ› jest typowÄ… przekÄ…ska do wódki, tak jak dla nas Ĺ›ledzik. WspóĹ‚czesna kuchnia rosyjska, ta która jest praktykowana w restauracjach jest nadzwyczajnie bogata i wykwintna, jednak stać na niÄ… raptem garstkÄ™ ludzi. WspóĹ‚czesna kuchnia Ĺ›redniej i najniĹĽszej warstwy spoĹ‚eczeĹ„stwa to tak zwany kuchnia przetrwania, maĹ‚o wykwintna lecz za to tĹ‚usta i smaczna. królujÄ… makarony, pierogi, kluski, chleby, baby, kulebiaki wyroby droĹĽdĹĽowe, ogórki i kapusta kiszona, rzadziej kieĹ‚basa z puszki i ryby z konserwy.

Ciekawostki

* Czy wiesz ĹĽe przeciÄ™tny Rosjanin wypija Ĺ›rednio 40 litrów czystego spirytusu rocznie!
* Czy wiesz ĹĽe Rosjanie bijÄ… rekordy w spoĹĽywanie alkoholu i jego zawartoĹ›ci we krwi, aktualny rekord to 6 litrów wódki wypitych w jeden dzieĹ„ i 11 promili we krwi!



Artykuł pochodzi ze strony: www.4smaki.com.pl i www.4smaki.fora.pl
  • Dodano:
  • Autor: