kuchnia wĺ‚oska co to jest
Definicja: słownik.

Czy przydatne?

Co znaczy Kuchnia włoska

Słownik: JeĹĽeli uwaĹĽasz, ĹĽe WĹ‚ochy to tylko makaron i pizza, to w tym artykule pokaĹĽÄ™, ĹĽe to prosta, pyszna i wspaniaĹ‚a kuchnia dla kaĹĽdego.
Definicja: Kuchnia wĹ‚oska zasĹ‚ynęła prostotÄ… i smakowitoĹ›ciÄ… potraw. Jest bardzo bogatÄ… i zróĹĽnicowanÄ… kuchniÄ…. W zaleĹĽnoĹ›ci od regionu WĹ‚och moĹĽe siÄ™ bardzo róĹĽnić. W kuchni wĹ‚oskiej bardzo waĹĽnÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… potrawy mÄ…czne i owoce morza. PoĹ‚udniowa kuchnia wĹ‚oska jest uznawana za bardzo delikatnÄ… i Ĺ‚atwostrawnÄ…, a zarazem zdrowÄ… dlatego teĹĽ nazywana jest dietÄ… Ĺ›ródziemnomorskÄ…. DominujÄ… w niej owoce morza, ryby morskie i sĹ‚odkowodne, duĹĽa ilość i róĹĽnorodność warzyw i owoców (zwĹ‚aszcza cytrusowe- pomaraĹ„cze, ananasy, cytryny, limony, grapefriuty, brzoskwinie) do potraw uĹĽywana jest prawie wyĹ‚Ä…cznie oliwa.

PóĹ‚noc państwie to raczej potrawy przyrzÄ…dzane na maĹ›le. DominujÄ… tu potrawy miÄ™sne, rybne, a takĹĽe warzywa i owoce takie jak wiĹ›nie, jabĹ‚ka, gruszki, Ĺ›liwki, morele. WĹ›ród warzyw niepodzielnie króluje pomidor. Jest on uĹĽywany w kuchni wĹ‚oskiej we wszystkich postaciach: caĹ‚y, w formie przecieru, pasty, soku, a nawet dĹĽemu. Jest suszony, marynowany, solony, kiszony i grilowany i wÄ™dzony. Innymi warzywami popularnymi sÄ… dynie, bakĹ‚aĹĽany, por, cebula, brokuĹ‚y, cykoria, papryki, karczochy, ogórki, szparagi, jarmuĹĽ, kapusta, fasola, kapary.
WĹ‚osi - podobnie jak Francuzi - czyniÄ… z jedzenia wielkÄ… sztukÄ™. Sztuka w ich wykonaniu bardziej skupia siÄ™ na Ĺ‚atwoĹ›ci wykonania i doborze skĹ‚adników, a niĹĽeli na wyrafinowanych technikach czy specyficznych i trudno dostÄ™pnych skĹ‚adnikach. WĹ‚osi sÄ… bardzo "radosnym" i pogodnym narodem. CzÄ™sto wpadajÄ… do siebie bez zapowiedzi i tu szczególnie przydaje siÄ™ Ĺ‚atwość przygotowanie jakiejĹ› smakowitej przekÄ…ski czy dania. Ich jedzenie jest naprawdÄ™ proste, co nie oznacza ĹĽe niesmaczne - wrÄ™cz przeciwnie.

Dzień z życia Włocha

DzieĹ„ zaczyna siÄ™ od Ĺ›niadania okoĹ‚o 8.00-9.00, tu standardowo, cappucino albo kawa z duĹĽÄ… iloĹ›ciÄ… mleka i sĹ‚odki rogalik z czekoladÄ… albo dĹĽemem. WĹ‚osi uwielbiajÄ… sĹ‚odkoĹ›ci na dzieĹ„ dobry. Drugie Ĺ›niadanie, a więc odpowiednik "lunchu" jest okoĹ‚o godziny 12.00-14.00. Ten posiĹ‚ek jest juĹĽ bardzo bogaty. SkĹ‚ada siÄ™ z dania miÄ™snego, dania mÄ…cznego i owoców. Ostatni z posiĹ‚ków a więc obiad, ma miejsce w godzinach 17.00-19.00 i jest najwaĹĽniejszym posiĹ‚kiem-ucztÄ… dnia. Na poczÄ…tek przystawki (antipasti) zarówno gorÄ…ce jak i zimne, nastÄ™pnie I-danie to danie mÄ…czne na przykład makaron (la pasta), albo zupa (minestra). II-danie to danie gĹ‚ówne, najczęściej miÄ™sne jak na przykład stek z grilla, eskalopki cielÄ™ce, woĹ‚owina duszona w winie i tym podobne PosiĹ‚ek wieĹ„czy deser, czÄ™sto bardzo wyrafinowany jak na przykład tiramisu, cassatta, sabayone albo panna votta. Tradycyjnie do kaĹĽdego posiĹ‚ku podawany jest napój. Do przystawek aperitif - campari, do daĹ„ gĹ‚ównych wspaniaĹ‚e wina czerwone barolo (mÄ™skie) i barbaresco (ĹĽeĹ„skie) albo sĹ‚ynnÄ… wódkÄ™ grappa. ZaĹ› do deserów, likier amaretto, kawÄ™ cappucino albo espresso. WĹ‚osi kochajÄ… sery. Odziedziczyli to po francuzach. Sery z obszarów WĹ‚och sÄ… przeznaczone bardziej jako bonus-przyprawa do dania, a niĹĽeli danie gĹ‚ówne. IstniejÄ… wyjÄ…tki jak na przykład twaróg mascarpone, ser provolone o owocowym aromacie, ser stracchino czy sĹ‚ynny gorgondzola. Z WĹ‚och pochodzi najsĹ‚ynniejszy ser do makaronu -parmezan (Parmiggiano Regianno), do pizzy - mozzarella, do saĹ‚atek Grana Padano.

Charakterystyczne potrawy i składniki

WĹ›ród skĹ‚adników stosowanych w kuchni wĹ‚oskiej warto wymienić takie jak oliwa z oliwek "extra vergine", sĹ‚ynne biaĹ‚e trufle z Piemontu, bogactwo owoców morza (w tym krewetki, homary, langusty, maĹ‚ĹĽe, raki) i bardzo poszukiwany i ceniony ocet balsamiczny - acetto di balsamico. Mechanizm jego produkcji jest bardziej skomplikowany niĹĽ najlepszego wina. De facto to jest fermentacja alkoholowa z winoroĹ›li przerwana w odpowiednim czasie, po którym dodawane sÄ… szczepy bakterii octowych i dalej fermentuje w kadziach. Na koĹ„cu rozlewany jest do ciemnych drewnianych baryĹ‚ek i skĹ‚adowany przynajmniej rok albo dwa w chĹ‚odnych i ciemnych pieczarach. Im starszy ocet tym smaczniejszy. Co roku przelewa siÄ™ go z beczki do innej beczki lecz wykonanej z innego gatunku drzewa.

Z potraw najsĹ‚ynniejsze sÄ… oczywiĹ›cie makarony. Jest ich niezliczona ilość (podobno okoĹ‚o 300), przybierajÄ… najrozmaitsze formy i ksztaĹ‚ty, barwy a nawet róĹĽnorodne skĹ‚adniki dodatkowe - zioĹ‚a, przyprawy. W najwyższym stopniu znanymi sÄ…: spaghetti(nitki), canelloni (duĹĽe i grube rurki), bucatini (rurki), fussili (Ĺ›widerki), lasagne (pĹ‚aty), tortelini (maĹ‚e krÄ…ĹĽki nadziewane miÄ™sem), penne (grube rurki ze skoĹ›nymi koĹ„cami), tagliatelle (dĹ‚ugie wstÄ…ĹĽki), ravioli (maĹ‚e kwadratowe kluseczki nadziewane).

Innymi charakterystycznymi potrawami sÄ…: polenta - potrawa z mÄ…ki kukurydzianej zapieczona z serem, gnocchi - ziemniaczane kluski, risotto na sporo sposobów, minestrone - najsĹ‚ynniejsza zupa warzywna, lasagna i przysmak wielu narodów - a więc pizza. Z miÄ™s sĹ‚ynne jest ossobuco a więc gicz cielÄ™ca, wieprzowina - speck- z warzywami i bryzole po piemoncku. Bardzo charakterystycznym sosem wĹ‚oskim jest sos pesto - w oryginale przyrzÄ…dzany z orzechów sosnowych zwanych piniole z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, sera pecorino i parmezanu.

ZióĹ‚ka i aromaty

NajsĹ‚ynniejszÄ… przyprawÄ… w tejĹĽe kuchni jest bazylia. Jest ona skĹ‚adnikiem bardzo duĹĽej iloĹ›ci potraw, zarówno tych z makaronu, miÄ™sa ryb jak i sosów. Innymi charakterystycznymi przyprawami sÄ…: miÄ™ta, melisa, lebiodka a więc oregano, czÄ…ber i ogórecznik.

WĹ‚oskie alkohole

Oprócz win wymienionych wyĹĽej a więc czerwonego barolo i barbaresco, wĹ‚osi posiadajÄ… caĹ‚Ä… gamÄ™ innych równieĹĽ wybitnych win i wódek niczym nie ustÄ™pujÄ…cych francuskim odpowiednikom. Do w najwyższym stopniu znanych win naleĹĽÄ… : chinati (czerwone), sĹ‚odkie likierowe marsala, carlo rossi (taka sama nazwa jak kalifornijskiego), barber'a, napolo. Oprócz win WĹ‚osi produkujÄ… idealne wermuty między innymi martini rosso, martini bianco, cora i cinzano. NajsĹ‚ynniejszÄ… wódkÄ… jest grappa - rozsĹ‚awiona na caĹ‚y Ĺ›wiat.

SpostrzeĹĽenia

Prawdziwa włoska kuchnia jest idealna w samych Włoszech, a w Polsce tylko w specjalistycznych restauracjach z potrawami tej kuchni. Pizza podawana w większości polskich pizzerii to ciasto obłożone wszystkich co tylko się ma pod ręką, oblane soczyście sosem na majonezie albo oleju, nawet nie na oliwie.

Tak naprawdÄ™ pizza wĹ‚oska to wiÄ™kszość ciasta - to jest placek z neapolu z dodatkiem warzyw i przypraw, skropione sosem z zióĹ‚, octu i oliwy z oliwek.

WiÄ™kszość ludzi - WĹ‚ochów nazywa makaroniarzami, sÄ… to ludzie którzy chyba niedokĹ‚adnie znajÄ… bogactwo tej kuchni, a jedyne co znajÄ… to wĹ‚aĹ›nie makaron. Tak naprawdÄ™ moĹĽna pozazdroĹ›cić im narodowej pogody ducha, radoĹ›ci którÄ… emanujÄ… na co dzieĹ„ do siebie i kuchni rzecz jasna, prostej lecz bardzo zadziwiajÄ…cej.

porady

PrzygotowujÄ…c potrawÄ™ wĹ‚oskÄ… powinniĹ›my zapamiÄ™tać kilka prostych zasad. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, a po ugotowaniu przelewamy zimnÄ… wodÄ… (jeĹĽeli chcemy go dĹ‚uĹĽej przechowywać) albo od razu mieszamy z sosem i podajemy na stóĹ‚. WĹ‚osi w czasie przyrzÄ…dzania warzyw nie uĹĽywajÄ… w ogóle ani grama mÄ…ki, ani wody. Ich zdaniem warzywa majÄ… w sobie tyle soku ĹĽe jest im to niepotrzebne. Tak wiÄ™c warzywa przygotowujemy krótko i bez wody. MogÄ… być lekko twardawe.

Do warzyw nie uĹĽywa siÄ™ ĹĽadnej innej przyprawy jak sól. Zamiast innych przypraw moĹĽna uĹĽyć sera parmezan, trufli, grzybków marynowanych albo Ĺ›wieĹĽej zieleniny - kopru, szczypioru i pietruszki. Garnek w którym majÄ… siÄ™ gotować warzywa przed przystÄ…pieniem do obróbki cieplnej naleĹĽy natrzeć boki garnka zÄ…bkiem czosnku.

Makaron moĹĽemy przyrzÄ…dzić sami i nadać mu dowolny wymyĹ›lony ksztaĹ‚t, a takĹĽe kolor i smak. Kolor czerwony uzyskamy dodajÄ…c przecier pomidorowy albo paprykowy i odrobinÄ™ sĹ‚odkiej papryki, zielony miksujÄ…c szpinak i dodajÄ…c z siekanÄ… bazyliÄ… do ciasta, sĹ‚onecznie ĹĽóĹ‚ty uzyskamy gdy dodamy szafran namoczony w odrobinie ciepĹ‚ej wody z sokiem z cebulki.

Ciekawostki

Dla Włocha makaron spaghetti z sosem bolońskim to zupełnie inna potrawa niż makaron fussili z tym samym sosem!
PrawdziwÄ… ohydÄ… dla WĹ‚ochów jest makaron podany na sĹ‚odko (dla nas to jest normalne), a najobrzydliwsze sÄ… makarony z owocami i czekoladÄ….



artykuł pochodzi ze strony: www.4smaki.com.pl
i forum: www.4smaki.fora.pl
  • Dodano:
  • Autor: