Co znaczy Koktail kulinarnych wrażeń
Słownik: Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennego menu, by je zdrowo i oryginalnie urozmaicić.
Definicja:
Krewetki z racji na smaczne mięso i wartości odżywcze zaliczane są do jednych z najpopularniejszych owoców morza i zajmują wysoką pozycję w urozmaiconym menu całego świata. Krewetki (na przykład Marinare) są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare (owoce morza) i ryby morskie, sporo cennych witamin z ekipy B, i nadzwyczajnie cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a również: miedź, magnez, potas i fosfor. Są również niskokaloryczne, co sprawia, ze regularnie pojawiają się na stołach osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Jak przyrządzać krewetki? Mrożone krewetki koktajlowe przed użyciem można krótko obgotować (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny albo octem winnym i z dodatkiem ziół: tymianku, bazylii, oregano, estragonu albo kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru, niektórzy preferują czosnek. Jako bonus do dań głównych należy je niezbyt długo podsmażać w niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw wg regulaminu albo preferencji smakowych.
Jak podawać krewetki? Krewetki koktajlowe Marinare są doskonałe jako wyrafinowane przystawki zarówno zimne jak i ciepłe, bardzo dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, a również awokado. regularnie podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy albo whiskey i odrobina tabasco. Można podawać je również ((na przykład w sałatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw), a również łączyć z ryżem czy makaronem albo grzankami. Stanowią także wybitną podstawę do przygotowania wykwintnych zup. Bywają podawane z sosem, w auszpiku, w formie musu. Mogą także wchodzić w skład pełnowartościowego dania podstawowego.
Dostęp do różnorodnych przepisów na potrawy z krewetek i innych owoców morza jest dzisiaj tak łatwy, iż każdy z nas może wyczarować zarówno proste jak i w najwyższym stopniu egzotyczne potrawy rodem z najwykwintniejszych restauracji. Warto zaskoczyć domowników albo gości oryginalną potrawą, albo jeżeli jesteśmy już smakoszami frutti di mare, sięgnąć po jakiś nowy, egzotyczny przepis.
Jak przyrządzać krewetki? Mrożone krewetki koktajlowe przed użyciem można krótko obgotować (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny albo octem winnym i z dodatkiem ziół: tymianku, bazylii, oregano, estragonu albo kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru, niektórzy preferują czosnek. Jako bonus do dań głównych należy je niezbyt długo podsmażać w niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw wg regulaminu albo preferencji smakowych.
Jak podawać krewetki? Krewetki koktajlowe Marinare są doskonałe jako wyrafinowane przystawki zarówno zimne jak i ciepłe, bardzo dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, a również awokado. regularnie podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy albo whiskey i odrobina tabasco. Można podawać je również ((na przykład w sałatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw), a również łączyć z ryżem czy makaronem albo grzankami. Stanowią także wybitną podstawę do przygotowania wykwintnych zup. Bywają podawane z sosem, w auszpiku, w formie musu. Mogą także wchodzić w skład pełnowartościowego dania podstawowego.
Dostęp do różnorodnych przepisów na potrawy z krewetek i innych owoców morza jest dzisiaj tak łatwy, iż każdy z nas może wyczarować zarówno proste jak i w najwyższym stopniu egzotyczne potrawy rodem z najwykwintniejszych restauracji. Warto zaskoczyć domowników albo gości oryginalną potrawą, albo jeżeli jesteśmy już smakoszami frutti di mare, sięgnąć po jakiś nowy, egzotyczny przepis.