przewodnik blatach kuchennych co to jest
Definicja: zdominować Twoją wymarzoną kuchnie wizualnie, lecz to blaty będą zbierać ciosy.

Czy przydatne?

Co znaczy Przewodnik po blatach kuchennych

Słownik: Odpowiedni blat roboczy powinien być wytrzymały, funkcjonalny, a również dobrze się prezentować i komponować z reszta mebli. Szafki i szuflady mogą zdominować Twoją wymarzoną kuchnie wizualnie, lecz to blaty będą zbierać ciosy codziennej aktywno
Definicja: Odpowiedni blat roboczy powinien być wytrzymały, funkcjonalny, a również dobrze się prezentować i komponować z reszta mebli.

Szafki i szuflady mogą zdominować Twoją wymarzoną kuchnie wizualnie, lecz to blaty będą zbierać ciosy codziennej aktywności. Nie istotne, czy mowa tu o gotowaniu, pieczeniu ciast, przyrządzaniu posiłków w ciągu dnia, czy odrabianiu lekcji to blat będzie miejscem, na którym będą odbywały się te wszystkie czynności.

Wybór odpowiedniego materiału znaczy porównanie wydateków, dopasowanie do wnętrza, zwrócenie uwagi na łatwość instalacji, wytrzymałość, łatwość w utrzymaniu, możliwości naprawy i tym podobne

Poniżej opisze sześć najpopularniejszych opcji i przedstawię plusy i minusy każdego wyboru.



Blaty laminowane...

... a więc płyta wiórowa pokryta laminatem.

Laminat może być matowy, półmatowy albo z połyskiem, jednokolorowy albo imitujący inne materiały, na przykład kamień naturalny (granit, marmur), kamień syntetyczny (corian), metal, czy różne gatunki drewna.

Niska cena, funkcjonalność jak również wielki wybór kolorów i to, iż można je dopasować praktycznie do każdego wnętrza niezależnie od tego czy będzie ono urządzone w stylu nowoczesnym, tradycyjnym czy rustykalnym sprawiły, iż to jest najpopularniejszy rodzaj blatów.

Krawędź blatu może być ścięta albo zaokrąglona. W razie pierwszej opcji po zamontowaniu taką krawędź trzeba wykończyć listwą drewnianą, metalową albo z PCV. W drugim przypadku blat jest już fabrycznie skończony laminatem (tak zwany płyty postformingowe). Proste krawędzie zwykle bardziej pasują do kuchni nowoczesnych, a zaokrąglone do kuchni w stylu tradycyjnym i rustykalnym. Jednak nie to jest żadną regułą.

Bardzo istotna rzeczą, o której należy pamiętać to jest, iż płyty wiórowe nie są odporne na wodę. Dlatego w czasie montażu wszystkie wycięcia, łączenia, jak również miejsca styku blatu ze ścianą muszą być dokładnie i odpowiednio zabezpieczone. W przeciwnym wypadku woda dostanie się do płyty wiórowej, a ta zacznie pęcznieć.

Pomimo tego, iż blaty laminowane są odporne na tłuszcz, wybarwienia i różnego rodzaju zaplamienia, a czyścić można jest zwykłym płynem z wodą to należy unikać bezpośredniego krojenia jak również odstawiania gorących naczyń na blacie. Raz uszkodzona powłoka jest nie do naprawienia.

Plusy:


  • niska cena

  • wielki wybór kolorów

  • łatwe w czyszczeniu

  • odporne na chemikalia

  • odporne na tłuszcz, wysoką temperaturę i ścieranie

  • nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych

  • łatwo się je przycina i montuje

  • dość trwałe



Minusy:


  • nie tolerują bezpośredniego ciepła (nie można odstawiać gorących naczyń)

  • łatwo je zarysować

  • nie można ich naprawić, trzeba zmieniać całość

  • w razie złego zabezpieczenia płyta może spęcznieć




Blaty drewniane

Naturalne drewno nada naszej kuchni odpowiedni charakter i na pewno doda jej ciepła. Jednak z racji na własne właściwości nie to jest specjalnie regularnie służący materiał.

Blaty, by były wytrzymałe - odporne na zarysowania i uderzenia mechaniczne - wykonuje się z twardego drewna drzew liściastych, na przykład z drewna bukowego czy dębowego, a również z egzotycznego, na przykład mahoń.

Produkuje się je na dwa metody: z drewna litego albo klejonego. W drugim przypadku drewno nie paczy się, nie pęka, jest trwalsze i nie rozsycha się, dlatego to jest coraz bardziej dostępny wybór. Blaty drewniane wymagają odpowiedniego zabezpieczenia poprzez wchłanianiem wilgoci. Należy je pokryć lakierem akrylowym albo zaimpregnować olejem. Drewno olejowane może ściemnieć, jednak jest bardziej odporne na wysoką temperaturę niż drewno lakierowane.

Plusy:


  • można na nich kroić (jedyny materiał, który nie niszczy noży)

  • łatwo się je przycina, dlatego możemy uzyskiwać dowolne kształty

  • ma naturalny wygląd

  • ciepłe w dotyku

  • można je wielokrotnie odnawiać - wystarczy przetrzeć papierem ściernym i ponownie pokryć warstwą oleju


Minusy:


  • niewiele odporne na wysoką temperaturę - gorące naczynia mogą zostawiać ślady

  • trzeba je zabezpieczyć lakierem albo olejem, tak aby były odporne na wodę i środki chemiczne (lakier z czasem się ściera i nie jest odporny na wysoką temperaturę, a olej skutkuje, iż drewno ciemnieje)

  • drewno lite może się paczyć




Blaty z płytek ceramicznych

Jedną z największych zalet płytek ceramicznych to jest, iż dają one niezliczone możliwości kombinacji ułożenia i doboru kolorów czy wzorów, a dobrze dobrane dodają kuchni niepowtarzalnego uroku.

Jednak to o czym trzeba pamiętać to w pierwszej kolejności wybór odpowiednich materiałów. Płytki musza charakteryzować się wysoką odpornością na codzienne czynności, jak również małą nasiąkliwością wody. Na blaty nadają się: szkliwiony gres porcelanowy, płytki klinkierowe prasowane na sucho i terakota. Montuje się je do wodoodpornej płyty wiórowej i fuguje wodoodporną fugą.

istotną rzeczą są również krawędzie blatów. Powinny zostać wykończone specjalnymi kształtkami ceramicznymi albo drewnianymi listwami. Taki zabieg po pierwsze skutkuje, iż brzegi nie są ostre, a po drugie zabezpiecza jest przed obtłukiwaniem.

Plusy:


  • odporne na wysoką temperaturę i środki chemiczne

  • mogą być niepowtarzalną dekoracją

  • uszkodzoną płytkę można wymienić

  • dostępne w szerokim wachlarzu cenowym

  • spory wybór kolorów, wzorów i wielkośćów



Minusy:


  • mogą się łatwo obtłukiwać i pękać

  • w zależności od płytek powierzchnia może nie być gładka i równa

  • fugi są trudne do utrzymania w czystości

  • te wyższej klasy ( na przykład ręcznie zdobione) są dość drogie





Blaty z kamienia naturalnego

Ostatnimi laty blaty z kamienia naturalnego, głównie z granitu, stały się dość popularne. Wnoszą do kuchni powiew elegancji, wyglądają ekskluzywnie i efektownie.

Dwa w najwyższym stopniu dostępne materiały to granit i marmur. Co do tego pierwszego nie ma wątpliwości. Do kuchni nadaje się doskonale. Odporny na uderzenia, wodę, wysokie temperatury i środki chemiczne. Można na nim kroić, odstawiać gorące naczynia, a do wałkowania ciasta nadaje się doskonale. Z kolei marmur jest bardziej podatny na przebarwienia, dlatego należy go zaimpregnować odpowiednimi preparatami i stale o niego dbać. W niewielkim stopniu może również nasiąkać wodą.

Oprócz tego, iż to nasz portfel może ograniczać zakup takiego blatu, to należy pamiętać, iż jesteśmy zdani na to co stworzyła natura. Na szczęście blaty z kamienia naturalnego są odporne na trendy kuchenne i zawsze są na czasie, a końcowy sukces jest wart poniesionych wydateków.

Plusy:


  • nadaje się jako podłoże do prac kuchennych (do krojenia, odstawiania gorących naczyń, wałkowania ciasta)

  • jest bardzo trwały

  • ognioodporny

  • drobne rysy można usunąć przez polerowanie



Minusy:


  • wysoka cena

  • niektóre kamienie są podatne na plamy i przebarwienia, dlatego należy jest zaimpregnować

  • blat można przycinać tylko przy zastosowaniu specjalistycznych urządzeń, dlatego to zadanie (jak również montaż) należy zostawić fachowcom

  • zimny w dotyku




Blaty z kamienia syntetycznego

Najpopularniejszy materiał to corian. Złożona jest w większości, ponieważ z 2/3 z naturalnego kamienia, reszta to metakrylan metylu a więc akryl i różne pigmenty. w najwyższym stopniu praktyczny materiał na blaty kuchenne. (Podobne właściwości do corianu mają marlan, kerrock, top stone)

Plusy:


  • spory wybór kolorów

  • bardzo wytrzymały

  • można na nim kroić, ugniatać ciasto, odporny na środki chemiczne

  • nie jest zimny w dotyku - przybiera temperaturę otoczenia

  • nieprzesiąkliwy

  • nie ulega przebarwieniem

  • jest nadzwyczajnie higieniczny*

  • łatwe w czyszczeniu

  • można go naprawiać, odnawiać

  • można dowolnie formować, ( na przykład z podwyższoną krawędzią - blat może również tworzyć całość ze zlewozmywakiem

  • przy łączeniach spoiny są niewidoczne

  • wszystkie krawędzie mogą być zaokrąglone


Minusy:


  • wysoka cena

  • przycinanie, obróbka i montaż wymaga pomocy fachowca



* Corian jako jedyny materiał z ekipy Solid Surfaces Materials posiada aprobatę techniczną ITB. Oprócz tego posiada atesty Państwowego Zakładu Higieny, p-poż, i oceny i certyfikaty: odporności chemicznej, ognioodporności, kuloodporności, a również usuwania z jego powierzchni substancji zawierających wirusa HIV i radioaktywne związki chemiczne!



Blaty z metalu

Moda zapożyczona z profesjonalnych przemysłowych pomieszczeń kuchennych.

Takie blaty są niestabilne dlatego montuje się je na płycie wiórowej, pilśniowej albo na szczególnych stelażach ze stali. Dobrze komponują się z innymi stalowymi sprzętami - piekarnikiem, kuchenką mikrofalową, okapem czy wolnostojącą lodówką. Optycznie powiększają pomieszczenie, gdyż metal działa jak lustro.

Mogą doskonale wkomponować się w wystrój nowoczesnej kuchni, albo działać na zasadzie kontrastu w kuchni tradycyjnej czy rustykalnej.

Do produkcji blatów używa się stali albo aluminium. Jeśli ktoś rozważa zakup takiego blatu, to powinien zwrócić uwagę ma jakość stali. Te o niskiej jakości mogą się szybciej przebarwiać, trudniej się je czyści, łatwiej można zarysować. Po pewnym czasie mogą również korodować. Idealna jest stal kwasoodporna - odporna na wilgoć i korozję.

Plusy:


  • odporne na wysoką temperaturę - można odstawiać gorące naczynia

  • odporne na wilgoć

  • bardzo higieniczne, gdyż nie gromadzą się na nich jakiekolwiek drobnoustroje

  • łatwe do mycia



Minusy:


  • nie można na nich kroić - łatwo się rysują

  • mogą się wgniatać

  • trzeba je wycierać do sucha, by nie było plam

  • podobnie jak kamień metal jest zimny w dotyku

  • potrzebują stelaża, tak aby były stabilne

  • Dodano:
  • Autor: